FOTO: Glazbenici dali lijep doprinos obilježavanju 100. obljetnice spašavanja djece od gladi

Ispis

koncertOrkestar 100 tamburaša pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, solisti: mezzosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego,  te veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja sinoć su u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održali koncert povodom obilježavanja 100. obljetnice spašavanje djece od gladi.

Sinoćnji koncert dio je projekta „Tamburaška rapsodija u Hercegovini“ koji organizira Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP) u suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom, a domaćin tamburaškog kampa, koji je organiziran po uzoru na kamp koji se održava u Belom Manastiru, je župa Međugorje.

Povod i ideja za ovakav događaj je povijesno simboličan; naime, ove 2017. godine obilježava se stota godišnjica od poznatog poduhvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, koji je u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece iz Hercegovine kako bi ih spasio od gladi i suše, koja je u to teško vrijeme u sred vihora Prvog svjetskog rata vladala u hercegovačkom kraju. U spomen na taj važan događaj iz naše neposredne povijesti, Hercegovačka franjevačka provincija je kroz cijelu tekuću godinu raznim kulturnim i drugim prigodnim manifestacijama u BiH i Hrvatskoj obilježavala ovu veliku obljetnicu, pa je tako i ovaj glazbeno–tamburaški susret dio toga obilježavanja.

Dio obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi bit će i današnje otvorenje novoizgrađenog studentskog doma za siromašne studente Dompes i Pučke kuhinje fra Didaka Buntića u Dompes-u, kao i svečana akademija koja će se u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače uslijediti nakon otvaranja doma za siromašne studente.

Otvaranju doma i svečanoj akademiji nazočiti će predstavnici izvršne vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a „Tamburaška rapsodija u Hercegovini“ završit će 6. rujna u Međugorju, gdje će veliki tamburaški orkestar u suradnji sa župnim zborom svirati svečanu večernju misu na vanjskom oltaru.

Fotografije sa koncerta možete pogledati OVDJE.

 

KONTAKT

kontakti

Op?ina ?itluk
Trg rtava Domovinskog rata 1
88260 ?itluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537