Veličanstven program pripremljen je za obilježavanje 100. obljetnice spašavanja djece od gladi

Ispis

najavaU povodu i u znak obilježavanja stote obljetnice (1917-2017) otkad su Slavonija i Srijem u svoje krilo primile gladnu djecu iz Hercegovine, koju je uz pomoć brojnih suradnika doveo fra Didak Buntić, 4. i 5. rujna u Mostaru će biti organizirane dvije prigodne svečanosti. 4. rujna, s početkom u 20 sati, u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače bit će održan koncert "100 tamburaša u povodu 100 obljetnice spašavanja djece od gladi", dok će dan kasnije biti svečano otvorenje Pučke kuhinje fra Didaka Buntića u Dompes-u, mimohod do Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače i Svečana akademija u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače.


Organizatori su za mjesto održavanja odabrali Mostar iz razloga što su iz ovog grada polazili svi vlakovi s gladnom djecom, a program obilježavanja u Mostaru  je sljedeći: 

Ponedjeljak, 4. rujna 2017.
20.00 – Koncert «100 tamburaša u povodu 100-te obljetnice spašavanja djece od gladi» - Mostar, Hrvatski dom Herceg Stjepana Kosače

Utorak, 5. rujna 2017.
17.45 – Okupljanje sudionika ispred Dompes-a, Franjevačka 1 Mostar
18.00 – Otvorenje Pučke kuhinje fra Didaka Buntića u Dompes-u
18.40 – mimohod do Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače
19.00 – Svečana akademija u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače

Glavni organizator obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi je Provincijalat Hercegovačke franjevačke provincije, suorganizatori su: Manifestacija Didakovi dani; brojne ustanove i pojedinci, a pokrovitelj predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Svečanoj akademiji trebala bi nazočiti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je i supokrovitelj ovoga događaja, a uz nju i drugi predstavnici izvršne vlasti i društva iz BiH i Hrvatske. Uz program koji će se održati u Mostaru, kroz „Tamburašku rapsodiju u Hercegovini“ u obilježavanje obljetnice bit će uključena i župa Međugorje.

Naime, „Tamburaška rapsodija u Hercegovini“ naziv je niz događaja koji će se održati u Hercegovini početkom rujna. Tamburaška rapsodija u Hercegovini je preslika događaja pod nazivom Baranjska rapsodija, koje se svake godine održava u Belom Manastiru u Baranji, u organizaciji HDTP, a radi se o tamburaškom kampu koji traje pet dana, u kojim se intenzivno radi s velikim orkestrom od oko 100 ponajboljih tamburaša i njihovih profesora iz cijele Hrvatske, zatim priređuju koncerti, a sve to pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog. Jedini tamburaški orkestar iz BiH koji sudjeluje u cijelom ovom projektu je Tamburaški orkestar Misericordia iz Šurmanaca, župa Međugorje.

Župa Međugorje i Tamburaški orkestar Misericordia bit će domaći, a vokalni solisti će biti također iz domaćih redova. Uz veliki orkestar Tamburaške rapsodije u Hercegovini nastupit će veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja, zatim mezzosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego.

 

KONTAKT

kontakti

Op?ina ?itluk
Trg rtava Domovinskog rata 1
88260 ?itluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537