Projekti prekogranične suradnje ocijenjeni vrlo važnim za razvoj potencijala JLS

Ispis

sastankaPredsjednik crnogorske općine Žabljak Veselin Vukićević, Gorica Vuković, šefica ureda Predsjednika i Slađana Knežević, tajnica za upravu i društvene djelatnosti Općine Žabljak, posjetili su jučer općinu Čitluk. Prilikom posjeta predstavnici Općine Žabljak, zajedno sa svojim domaćinima iz općine Čitluk, aktivno su sudjelovali u radnom sastanku na kojem je razgovarano o pripremi zajedničkih projekata prekogranične suradnje financiranim iz EU fondova.

Uz predstavnike općina Čitluk i Žabljak na sastanku su sudjelovale: Mary Ann Rukavina Cipetić, direktorica GTF - Inicijative za održivi rast, Ana Carević, voditeljica razvojnog programa, te Slađana Pejović i Dragica Anđelić, stručnjakinje za pisanje EU projekata iz Podgorice.

Projekti prekogranične suradnje financirani iz EU fondova imaju za cilj poboljšavanje infrastrukturnih kapaciteta država koje su na putu ulaska u članstvo EU, a načelnici općine Čitluk i općine Žabljak složili su se da obje općine imaju mnogo za ponuditi kada su u pitanju projekti prekogranične suradnje koji jačaju kapacitete jedinica lokalne samouprave. Inače, općine Čitluk i Žabljak partneri su u projektu „Održivi turizam poboljšan kroz aktivnosti zajednica za kulturnu baštinu prekograničnog područja Općine Žabljak i Općine Čitluk“ koji je u proceduri vrednovanja i odabira.

Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, na sastanku je predstavio općinu Čitluk. Prilikom predstavljanja potencijala kojima raspolaže općina Čitluk, načelnik Radišić posebno je naglasio gospodarske i turističke potencijale. Veselin Vukićević, predsjednik općine Žabljak, također je predstavio općinu kojoj je na čelu, a u svom izlaganju predsjednik Vukićević je posebno naglasio planinski lanac Durmitor i rijeku Taru. Zanimljivo, urbano naselje Žabljak smješteno je na najvišoj nadmorskoj visini u jugo-istočnoj Europi. Poseban naglasak stavljen je na zajedničku suradnju u području turizma.

Projekti prekogranične suradnje na sastanku su označeni vrlo važnim za razvoj jedinica lokalne samouprave. Suradnja između općina Čitluk i Žabljak mogla bi biti intenzivirana kroz projekt povećanja energetske učinkovitosti koji će općine prijaviti na jednom od sljedećih poziva za projekte prekogranične suradnje iz IPA programa namijenjenog za BiH i Crnu Goru.

Dodatni prostor za suradnju svakako će se otvoriti u budućem razdoblju kroz trilateralne projekte prekogranične suradnje u kojim će sudjelovati partneri iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Na radnom sastanku prilikom službenog posjeta predstavnika Općine Žabljak, Općinu Čitluk uz načelnika Marina Radišića predstavljali su: Predrag Smoljan, predsjednik OV Čitluk, Pavo Zovko, pomoćnik načelnika iz Službe za financije, Jasna Karačić, pomoćnica načelnika iz Službe za gospodarstvo i Slaven Markota, djelatnik Općine Čitluk koji aktivno sudjeluje u pripremi nekoliko projekata prekogranične suradnje.

s s s

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537