Međunarodno hodočašće osoba s invaliditetom okupilo više od 2000 hodočasnika

Ispis

hodočašće Udruga Susret iz Čitluku u suradnji s Majčinim selom i župom Međugorje organizirala je 6. Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom. Hodočašće je započelo sinoć molitvenim programom na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova, a sudionici hodočašća, za koje su župljani župe Međugorje osigurali besplatan smještaj i hranu, danas su predstavili udruge, domove i molitvene zajednice iz kojih dolaze.

 

Na ovogodišnjem hodočašću koje se održava pod geslom Da ljubav vaša sve više raste - U Gospinoj školi okupit će se više od 2000 hodočasnika iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Italije, Francuske, Ukrajine, Litve, Latvije, Slovačke i Rusije.

Osobama s invaliditetom, njihovim roditeljima i volonterima koji su došli u njihovoj pratnji dobrodošlicu u Međugorje danas je poželio fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje, a nakon župnika, dobrodošlicu hodočasnicima poželjeli su i članovi Udruge Susret.

- 6. Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom počelo je i ove godine. Imamo rekordan broj sudionika, skoro dvije tisuće, s tim da će u subotu doći na jednodnevni posjet barem još stotinjak hodočasnika iz Tomislavgrada, Livna i Mostara. Što se tiče prijema i smještanja hodočasnika, to je veliko čudo – kazala nam je Paula Tomić, članica Organizacijskog tima, koja se prisjetila da su se posljednja dva dana župljani župe Međugorje prijavljivali u velikoj mjeri i na raspolaganje stavili više smještajnih kapaciteta nego što je u konačnici potrebno.

Ne lomite napukle trske

Gospođa Tomić osvrnula se i na program hodočašća i kazala kako se programskim sadržajem nastoji omogućiti osobama s hendikepom da na svoj način žive liturgiju, ali možda još više pomoći njihovim roditeljima i obiteljima da pronađu snagu za nastaviti nositi križ u vlastitom životu. Značajnu ulogu na hodočašću, ali i kroz svakodnevni život osoba s invaliditetom, imaju volonteri pa je dio sadržaja posvećen i ovim nesebičnim ljudima.

Poseban dio ovogodišnjeg programa hodočašća bit će i predstavljanje knjige „Ne lomite napukle trske – Život s darovanim teškoćama“ koju su napisali fra Goran Azinović i fra Zvonko Benković. Spomenuti svećenici u suradnji s djecom s Downovim sindromom i njihovim roditeljima napisali su knjigu koja će biti predstavljena u subotu s početkom u 20,30 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II (Žuta dvorana) u Međugorju.

Predavač na 6. Međunarodnom hodočašću za osobe s invaliditetom u Međugorju je fra Ante Vučković koji će u svojim katehezama sudionicima hodočašća objašnjavati što Isus u Evanđelju poručuje preko vlastitih susreta sa bolesnicima i govoriti o drugim zanimljivim temama.

- Nadamo se da ćemo svi skupa samo još više rasti u ljubavi, u brižnosti, u mišljenju na druge danas u ovom svijetu u kojem svatko misli samo na sebe i u kojem vlada egoizam i hedonizam. U biti ovo je baš jedna Gospina škola koja ti otvara srce da živiš za drugoga jer tako se i sam obogaćuješ – poručila je Paula Tomić.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537