Zanimljiva i korisna predavanja za osnovce iz OŠ Čerin

Ispis

oš čerin U OŠ Čerin od strane EUFOR-a danas je za šeste razrede drugog odjeljenja održano  predavanje o opasnostima mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS). Napomenimo i to da je za drugi odjel ovo predavanje održano u prvom polugodištu ove školske godine.


Prije tri godine na prostoru općine Čitluk, točnije u Gornjoj Blatnici (mjesto TRTLE) očišćeno je 80.000 četvornih metara od tog ubojitog sredstva.

Upravo zbog toga EUFOR organizira ovakva predavanja gdje se djeca žele upoznati o tome kako se ponašati, ako se u prirodi pronađe takvo što. Jer navodno nikada nisi siguran da je nešto do kraja očišćeno, uvijek postoji negdje nešto opasno što se može pronaći i nauditi onom tko ju pronađe.

Osim toga imali su prilike vidjeti koliko je još prostora onečišćeno minama i što se događa prilikom diranja mine i neeksplodiranog ubojitog sredstva.

Procjenjuje se da se na 9.185 lokacija Bosne i Hercegovine još uvijek nalazi oko 120.000 mina, a sumnjive površine je 1.176,50 km2 koje predstavljaju opasnost za 540.000 građana ili oko 15% stanovništvo. Predavanje su održali Lejla Kasumačić, Marcel Sidler i Jacgueline Lampart. Na kraju su svi učenici dobili prigodne poklone u znak sjećanje na spomenuto predavanje.

Predstavljanje prometne škole iz Mostara

Osim toga za učenike osmih razreda osmogodišnje škole u OŠ Čerin se organiziraju razna predavanja u program-projektu „Kamo poslije osnovne škole“. Ovih dana predstavili su se srednje škole: dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka, zatim srednja Građevinska škola Jurja Dalmatinca iz Mostara, a danas su prigodno predavanje održali djelatnici Prometne škole iz Mostara.

Predavanje su održali: pedagoginja te škole: Žana Blažević, profesorica ekonomske skupine predmeta Nikolina Zubac i profesor Viktor Zubac. Učenicima je ponuđeno da mogu birati upis na ove predmete: vozač, tehničar za sigurnost cestovnog prometa, tehničar za željeznički  promet, tehničar za logistiku i špediciju, tehničar cestovnog prometa, tehničar poštansko - telekomunikacijskog sustava i zrakoplovni promet. Nakon predstavljanja škole učenicima su ponuđeni promotivni materijali na kojima mogu pronaći mnogo zanimljivosti o ovoj školi, priopćeno je iz OŠ Čerin.

Fotografije možete pogledati OVDJE.
 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537