Vlada HNŽ proglasila stanje prirodne nepogode izazvano niskim temperaturama

Ispis

vlada Vlada Hercegovačko-neretvanske županije boravila je danas u radnom posjetu općini Čitluk, gdje je održala 47. sjednicu. Na sjednici, kojoj su uz članove Vlade, bili nazočni Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk i Tomislav Martinović, dopredsjedajući Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije, jednoglasno je usvojena Odluka o proglašenju prirodne nepogode na području Hercegovačko – neretvanske županije prouzrokovane niskim temperaturama i pojavom mraza, zbog kojih su nastale znatne štete na poljoprivrednim kulturama.

Istaknuto je kako će Vlada, nakon što Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta, u suradnji s mjerodavnim povjerenstvima za procjenu šteta jedinica lokalne samouprave, provede postupak procjene šteta - sukladno mogućnostima pomoći poljoprivrednim proizvođačima u saniranju nastalih šteta.

Također je istaknuto kako se očekuje da financijsku pomoć  pri saniranju osiguraju i  druge razine vlasti, kako bi zajedničkim naporima barem dijelom sanirali ogromne štete nastale u svim jedinicama lokalne samouprave u Hercegovačko – neretvanskoj županiji.

Vlada se, razmatrajući aktualnu problematiku u svezi s općinom Čitluk, na poseban način osvrnula na poteškoće u svezi s početkom rada Općinskog suda u Čitluku, te  usvojila  Zaključak da se Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću uputi zamolba za dodatnim naporima kako bi Sud u Čitluku konačno otpočeo s radom.

O stanju u općini Čitluk, poteškoćama koje je izazvala prirodna nepogoda, problematici u svezi s početkom rada Općinskog suda  te drugim temama koje se tiču Općine uvodno su na početku sjednice Vlade govorili Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik općinskog vijeća i  Tomislav Martinović, dopredsjedajući Skupštine HNŽ.

Istaknuli su dobru suradnju s županijskom, izvršnom i zakonodavnom vlašću, te zahvalili na potpori projektima koji se zajednički realiziraju na području ove Općine.

U nastavku sjednice, Vlada je iskazujući neupitnu spremnost za nastavkom aktivnosti na usavršavanju i jačanju obrazovne i kadrovske strukture policijskih snaga, prihvatila  Odluku  o davanju suglasnosti  Ministarstvu unutarnjih poslova za školovanje 88 kadeta za čin ''policajac'' i 12 kadeta za čin ''mlađi inspektor''.

Izabrani  kandidati bit će upućeni na obuku u Policijsku akademiju u Sarajevu, a  njihovo angažiranje u MUP HNŽ očekuje se koncem ove godine.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada je usvojila  Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Ugovora o koncesiji za eksploatiranje mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra na lokalitetu „Findik“ Općina Jablanica i Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Ugovora o koncesiji za eksploatiranje mineralne sirovine vapnenca kao tehničko-građevinskog kamena na lokalitetu „Repinac“ kod Ivanice, Općina Ravno i suglasnost na produljenje roka za potpisivanje ovih ugovora do 20. svibnja 2017. godine, objavljeno je na službenoj web stranici Vlade HNŽ uz osvrt na prigodni program,  kojim je i službeno označen završetak radova na obnovi zgrade OŠ fra Didaka Buntića.  (Prigodnom svečanošću obilježen završetak obnove zgrade OŠ fra Didaka Buntića)

vlada vlada

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537