Učenici OŠ Čerin upoznati s potrebama tržišta rada

Ispis

predavanje Što dalje nakon osnovne? Koja su to deficitarna zanimanja? Što upisati? Kamo nakon srednje škole, raditi ili nastaviti dalje učiti? Koje mi to mogućnosti društvo pruža? Kako nakon završetka srednje škole naći posao? Sve su to pitanja koja danas prolaze kroz glave učenika koji žele krenuti u put zrelosti i odabrati željeno zanimanje. Na ova i slična pitanja odgovor učenicima OŠ Čerin ponudili su predavači iz Zavoda za zapošljavanje HNŽ na predavanju koje je održano jučer.

Već petu godinu za redom Zavod za zapošljavanje za završne osme razrede u OŠ Čerin organizira prigodno predavanje za učenike u vidu profesionalnog usmjeravanja ili profesionalne orijentacije za usmjeravanje učenika na ona zanimanja koja su tražena na tržištu rada.

Stručno predavanje su predvodili: Maja Perić, mag. psihologije, i Nikola Ostojić, voditelj podružnice Zavoda za zapošljavanje Općine Čitluk. Ovim projektom Zavod za zapošljavanje želi upoznati učenike kako izabrati i odabrati pravo zanimanje.

Na pitanja učenika koja su to zanimanja danas tražena, preporuka Zavoda su: građevinski tehničari, medicinski tehničari, programer, prodavač, kuhar, konobar, vozač i druge zanatske usluge koje su potrebne današnjem tržištu rada.

Fotografije s predavanja možete pogledati OVDJE.

Pored već spomenutog predavanja za učenike završnih razreda, njihove godinu dana mlađe kolege iz OŠ Čerin uključile su se u globalnu akciju „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“.

Učenici OŠ Čerin podržavaju akciju Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ već petu godinu za redom, a u ovogodišnjoj akciji sudjelovalo je 50 učenika koji su jučer prikupljali nemarno bačeni otpad u blizini OŠ Čerin.

- Nadamo se da će nakon ovoga učenici, a i ostali manje bacati otpad, te da će ga odlagati u za to predviđene kante za otpatke. Učinimo svi to već danas i ne zagađujmo okoliš. Akcija „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ najveća je volonterska akcija u povijesti BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Riječ je o projektu koji je prvi put realiziran u BiH 2012. godine u sklopu globalne akcije čišćenja „Let's do it World“ – poručili su u svom priopćenju iz OŠ Čerin i dodali da je za petak predviđen posjet tvrtkama koje posluju u Gospodarskoj zoni Tromeđa.

Ovakav posjet predviđen je u okviru programa (projekta) koji ima za cilj informirati učenike o potrebama tržišta rada i olakšati im odabir željenog zanimanja. Planirano je da učenici u petak posjete: Eurovip doo Čitluk, Rain – proizvodnja namještaja, Milas – proizvodnju liftova, te tvrtku Džida koja se bavi uvozom, prodajom, servisiranjem, te iznajmljivanjem viličara.

Nekoliko fotografija fotografiranih u Čerinu tijekom akcije Let's Do It pogledajte OVDJE.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537