FOTO: Otvorena izložba slika slikarice Ivane Ćavar

Ispis

izložbaU Galeriji klub Matice hrvatske u Čitluku sinoć je otvorena izložba slika akademske slikarice Ivane Ćavar „Nadahnuće zbiljom Kristova uskrsnuća“. Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, izložbu slika širokobriješke umjetnice organizirao je u okviru svoje tradicionalne manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“, a izložbu radova, umjetnice iza koje su 23 samostalne izložbe i više od 100 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, u čitlučkoj galeriji postavio je prof. Stanko Špoljarić.

Izloženi radovi dio su slikarske dionice doktorske disertacije Ivane Ćavar pod nazivom „Intimizam u slikama Kristova uskrsnuća“ u kojem autorica svojim umjetničkim talentom, duboko i iskreno interpretira teme zapisane od evanđelista, posebice Kristov spasiteljski čin. Za 24. samostalnu izložbu akademske slikarice Ivane Ćavar, Ogranak Matice hrvatske u Čitluku pripremio je bogat katalog, za koji je predgovor napisao prof. Špoljarić.

- Na ovoj izložbi Uskrs je u središtu, a samo imenovanje slika govori o nadahnutoj veličanstvenosti uskrsnog jutra, o ženama s viđenjem anđela pred praznim grobom, putu u Emaus i večer u Emausu, susretima s apostolima, s i bez Tome, i divnim prizorima neke nebeske prisutnosti u kojima Krist u danima prije Uzašašća podjeljuje svetost mira, učvršćuje vjeru učenicima, naglašavajući neraskidive veze Boga i čovjeka u plamenu duhovne dimenzije – napisao je u dijelu predgovora prof. Špoljarić, koji je i na otvaranju izložbe dao lijep kritički osvrt na radove Ivane Ćavar.

Prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku, tijekom sinoćnjeg otvaranja izložbe okupljenima u galeriji predstavio je umjetnicu i njezin rad, te se ukratko osvrnuo na obilježavanje 175. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske, dosadašnji tijek ovogodišnje manifestacije „Uskrs s maticom u Brotnju“ i najavio neke od projekata koje Ogranak Matice hrvatske u Čitluku planira za budućnost.

Nakon što je autorica izloženih ulja na platnu izrekla zahvalu organizatorima izložbe i svim nazočnim, a na poseban način prof. Špoljariću koji voli reći da ga svojim radom Ivana Ćavar podsjeća na fra Angelica, izložba je i svečano otvorena.

Čast da izložbu proglasi otvorenom pripala je dekanu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru Stjepanu Skoki. Dekan Likovne akademije ovom je prilikom pohvalio izložene radove Ivane Ćavar i dodao kako je imao priliku vidjeti portret koje umjetnica priprema i da je iskreno oduševljen.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je Ana Jerkić, učenica Osnovne glazbene škole Bronjo.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537