U Zagrebu održana veličanstvena svečana akademija posvećena fra Didaku Buntiću

Ispis

akademija Svečana akademija u povodu 100. obljetnice humanitarne akcije spašavanja gladne djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine održana je jučer u Hrvatskom narodnom kazalištu. Glavni organizator Svečane akademije održane u Zagrebu bio je Provincijalat Hercegovačke franjevačke provincije, suorganizatori akademije bili su manifestacija „Didakovi dani“, brojne ustanove i pojedinci, dok je akademija održana pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost: predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.


Svečanoj akademiji, na kojoj je obilježena 100. obljetnica spašavanja gladne djece i poseban naglasak stavljen na ulogu fra Didaka Buntića u ovom sjajnom pothvatu, nazočili su: predsjednik Vlade  Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, brojne ministrice i ministri iz Vlade RH, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministrice i ministri BiH, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, rektorica mostarskog i rektor zagrebačkog Sveučilišta, predstavnici vjerskih zajednica te brojni uglednici iz svih sfera društvenog života RH i BiH.

Načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan također su nazočili svečanoj akademiji u Zagrebu, kao i predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg i još nekoliko načelnika hercegovačkih općina, a Župa Sv. Blaža – Gradnići organizirala je odlazak za svoje župljane pa je svečanoj akademiji u HNK nazočilo i pedesetak župljana ove župe.

Dodijeljene nagrade Didak

Na jučerašnjoj svečanosti dodijeljene su nagrade Didak. Nagrade se dodjeljuju pojedincima, ustanovama i tvrtkama, za njihovo djelovanje u području kulture, glazbene umjetnosti, humanosti, gospodarstva, znanosti, duhovnosti, političkog djelovanja, za promicanje lika i djela fra Didaka Buntića te nagrada za životno djelo. Ovogodišnji dobitnici ove prestižne nagrade su: predsjednica Republika Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade  Republike Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, književnik Miro Gavran, humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“, tvrtka „Rimac automobili“ i znanstvenica prof. dr. sc. Iva Tolić.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, dobitnica nagrade za promicanje lika i djela fra Didaka Buntića u svom govoru na akademiji naglasila je kako je fra Didak Buntić, dobri hercegovački franjevac bio vizionar koji je u vrijeme strašne gladi svom narodu omogućio opstanak.

U svom govoru predsjednica Kitarović također je naglasila da su u vlaku spasa bila djeca različitih vjera i nacionalnosti te da fra Didaka smatra istinskim prosvjetiteljem zbog njegove brige za opismenjavanjem sve djece i mladih.

- Čovjek koji je prije stotinu godina shvatio da je za ostanak i opstanak važan i kruh i knjiga, da je svaka mržnja prolazna, a ljubav vječna jer stvara, a ne razara, zaslužuje našu vječnu zahvalnost, a Hrvatska ostaje uz BiH i uz hrvatski narod - zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Podršku hrvatskom narodu u BiH, kao i u ostalim dijelovima svijeta u kojima žive Hrvati, obećao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je, između ostalog, rekao:

- Puno puta smo naglasili da su prava Hrvata i njihova opstojnost u BiH naše strateško političko opredjeljenje. Zato ćemo se zalagati za ravnopravnost hrvatskoga naroda kao konstitutivnog naroda i ostvarivanje svih prava na cijelom području BiH.

Poticaj i vrelo napajanja

U bremenitom vremenu u kojem je živio i djelovao, fra Didak Buntić svojim je djelovanjem nadilazio podjele i granice čineći dobro. Njegove velike zasluge u svojim obraćanjima okupljenim u Hrvatskom narodnom kazalištu istaknuli su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i člana Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Dr. Dragan Čović rekao je kako se rado odazvao pozivu koji su mu uputili dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i fra Marinko Šakota, pokretač manifestacije Didakovi dani. Manifestacije koja je pokrenuta u rodnoj župi fra Didaka Buntića prerasla je svoju kolijevku, baš kao što je to učinio i znameniti Franjo iz Paoče, te iz godine u godinu programski raste i biva obogaćena različitim sadržajima.

Da će tako bit i u budućnosti najavio je dr. Dragan Čović i okupljene pozvao na sličnu akademiju koja će se održati u Mostaru kako bi se odala zahvala fra Didaku Buntiću, Katoličkoj crkvi i franjevcima za sve što su učinili za opstojnost katolika, muslimana i pravoslavaca u vremenu velike gladi.

- Ovom svečanom akademijom i činom sjećanja odajemo priznanje ljudima koji su bili dio rečena pothvata. Svima njima nakon jednog stoljeća želimo ponovno reći, ali i očuvati duboko hvala, a nama neka budu poticaj i vrelo napajanja za suglasje u odgovorima na naše znakove vremena – poručio je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. 

Priča prof. dr. sc. Ivice Musića proglašena najboljom

HKUD Didak provelo je javni natječaja s pozivom scenaristima (piscima) i dramatičarima za pisanje najboljeg sinopsisa, kratke priče za scenarij budućeg dugometražnog igranog filma o životu i djelu fra Didaka Buntića. Natječajem je predviđeno da radovi budu u formi proširenog sinopsisa/kratke priče za scenarij od 15-ak kartica teksta, na temelju čega će budući scenarist(i) napisati scenarij za dugometražni film, a na jučerašnjoj svečanosti pobjednikom ovog natječaja proglašen je prof. dr. sc. Ivica Musić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Zagrebačka filharmonija, Glazbena škola Pavla Markovca, glumci Dragan Despot i Robert Pehar, pjevač Đani Stipaničev i klapa „Petrada“, a voditelj programa bio je Oliver Mlakar.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537