Svečano obilježena 175. obljetnica Matice hrvatske

Ispis

obljetnica Prigodnim programom Matica hrvatska obilježila je u prostorijama Muzičke akademije u Zagrebu 175. obljetnicu utemeljenja, a svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Matica hrvatska je dio povijesti hrvatskoga naroda i hrvatske kulture, a osobito u njegovom najvažnijem razdoblju, od javljanja nacionalne svijesti i narodnog preporoda, do ostvarenja samostalne i neovisne suverene hrvatske države, rekao je dodavši kako joj je cilj bio izdavanje knjiga na hrvatskome jeziku, nužnih za promicanje preporodnih ideja i književnih tekstova.

Podsjetio je kako je u Matici 1967. potpisana Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika i kako se Matica 1971. odrekla Novosadskog sporazuma o jeziku pa su njezini potpisnici osuđeni, a rad Matice hrvatske je 1972. onemogućen i zabranjen.

Predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović podsjetio je kako je Matica jedna od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, utemeljena je 10. veljače 1842. godine pod imenom Matica ilirska na prijedlog grofa Janka Draškovića, koji je bio i prvi njezin predsjednik. Po Damjanovićevim riječima, svrha Matice hrvatske je promicanje nacionalnoga i kulturnog identiteta u područjima umjetničkoga, znanstvenog i duhovnoga stvaralaštva te poticanje razvitka javnoga i društvenog života.

Predsjednik Matice slovačke Marian Tkač podsjetio je na čvrste hrvatsko-slovačke kulturne i političke veze preko pojedinih kulturnih i vjerskih djelatnika Slovaka, koji su se poput zagrebačkoga nadbiskupa Jurja Haulika odlikovali hrvatskim domoljubljem.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač ustvrdio je kako Matica hrvatska nije samo tiskala vrijedne knjige, nego je svojim radom izgrađivala hrvatski nacionalni identitet. Petrač je podsjetio i kako je zalaganjem i potporom Matice osnovano i Društvo hrvatskih književnika.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić podsjetio na bliske veze između Matice i Akademije što  se ogleda i u tome da su od 24 dosadašnja Matičina predsjednika njih 15 bili članovi Akademije, uključujući i sadašnjeg predsjednika akademika Stjepana Damjanovića.

Matica hrvatska jedna je od temeljnih institucija hrvatskog naroda, ona je gradila i čuvala hrvatski identitet te simbolizira povijest borbe hrvatskog naroda za svoju slobodu, rekao je Kusić dodavši  kako ona od samih početaka spaja hrvatski sjever i jug.

Svečanom obilježavanju 175. obljetnice Matice hrvatske nazočili i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik HBK i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, predsjednik mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović, više ministara te saborski zastupnici i predstavnici vlasti grada Zagreba, priopćeno je iz OMH Čitluk.

Kroz sveukupni rad, OMH Čitluk nastojao je sačuvati posebnost i originalnost, što je prepoznato i nagrađeno od čelni ljudi Matice hrvatske na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Glavnog odbora Matice hrvatske, koja je u lipnju 2009. godine održana u Zagrebu, na kojoj je na prijedlog i inicijativu predsjednika OMH u Čitluku gospodina Andrije Stojića donesena jednoglasna odluka da se Glavna i Izborna Skupština te najstarije hrvatske kulturne institucije održi 19. lipnja 2010. godine u Čitluku. To je prvi put u povijesti Matice hrvatske da se Glavna skupština održava izvan granica Republike Hrvatske. Tom je odlukom čitlučkom ogranku Matice hrvatske ukazano golemo priznanje, povjerenje i čast da bude domaćin tako značajnog kulturnog događaja, kojeg je Ogranak Matice hrvatske u Čitluku u potpunost opravdao te po mišljenju svih sudionika Glavne skupštine učinio sadržajno i programski neponovljivim.

omh omh

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537