Novoizabrani predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani prijatelj je Međugorja

Ispis

Novi je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani iz Europske pučke stanke (EPP), dosadašnji potpredsjednik Europskog parlamenta. U ljeto prošle godine, 2. srpnja, posjetio je poznato marijansko svetište Međugorje. S europskim izaslanstvom pohodio je Brdo ukazanja, crkvu svetog Jakova i susreo se s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom, predsjednikom Humanitarne udruge “Marijine ruke” Jakovom Čolom i vidjelicom Ivankom Ivanković Elez, piše Večernji list BiH.


Boravak u Međugorju

 

Prije i poslije tog posjeta bio je sa suradnicima na radnom sastanku u Splitu. Kako nam je ispričao međugorski vodič Mika Vasilj, Antonio Tajani sa suradnicima izrazio je veliku želju posjetiti hercegovačko marijansko svetište. Novi predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u Međugorje je doputovao s francuskom zastupnicom u Europskom parlamentu Elisabeth Morin-Chartier te talijanskim zastupnicima u Europskom parlamentu Albertom Ciriom i Lorenzom Cesom. Ono što je Tajani zaželio u Splitu, i ostvario je. To mu je bio prvi posjet Međugorju. Europarlamentarac Alberto Cirio veliki je zaljubljenik u Međugorje i bio je više puta s obitelji u Međugorju pa je on, uz vodiča prijatelja Miku Vasilja, i promotor marijanskog svetišta u međugorskoj župi. Uvijek kad je Alberto Cirio dolazio s obitelji u međugorsku župu, prva postaja bila je Brdo ukazanja i molitva na njemu u tišini. Kako kaže Mika Vasilj, Alberto je uvijek govorio kako osjeća poseban mir kad je na Podbrdu i zbog toga ima potrebu često dolaziti u ovo hercegovačko marijansko svetište.

U Međugorje su doputovali  oko 11  i boravili do 15 sati. Antonio Tajani s izaslanstvom susreo se i s međugorskim župnikom  fra Marinkom Šakotomi s njim se zadržao u ugodnom razgovoru. Visoko europsko izaslanstvo susrelo se i s Jakovom Čolom, predsjednikom humanitarne udruge“ Marijine ruke“. U crkvi sv. Jakova kraj Gospina kipa bili su kratkoj molitvi…  Zatim su pohodili Brdo ukazanja. Antonio Tajani se tijekom penjanja na Brdo ukazanja zadržao  kraj Plavog križa  molitvi. Inače, Antonio Tajani izabran je za novog predsjednika Europskog parlamenta. U četvrtom krugu glasovanja porazio je socijaldemokrata GiannijaPittella. Talijan Antonio Tajani je prilikom predstavljanja kandidature istaknuo golemo iskustvo u radu u europskim institucijama i kazao kako vjeruje u Europu, ali s promjenama.

Prioriteti

Kao važna pitanja  kojima namjerava posvetiti veliku pozornost naveo je borbu protiv terorizma i klimatskih promjena, rješavanje pitanja migracije, energetiku, digitalnu agendu i Brexit. Antonio Tajani s izaslanstvom 2. srpnja prošle godine nakon posjete Međugorju susreo se s  tadašnjeg načelnikom čitlučke općine Ivom Jerkićem. I na tom sastanku bili su, uz novog predsjednika Europskog parlamenta AntoniaTajanija, i francuska zastupnica u Europskom parlamentu ElisabethMorin-Chartier te talijanski zastupnici u Europskom parlamentu Alberto Cirio i Lorenzo Casa. Razgovarali su o perspektivama ove općine koja je poznata i po hodočasničkom molitvenom mjestu Međugorju.

Po povratku u Split susreli su se u Miletini, na kratko i sa  vidjelicom Ivankom Ivanković Elez i preporučili joj svoje obitelji u svakodnevnoj molitvi Gospi Kraljici Mira. Prema riječima Mike Vasilja, Antonio Tajani je bio izuzetno zadovoljan ovom posjetom, te je izrazio želju da bih opet vrlo rado posjetio ovo  hodočasničko mjesto.

Jerkić: Tajani je jednostavan gospodin iza kojeg je bogato političko iskustvo

- Početkom srpnja prošle godine nakon posjeta Međugorju, moj ured je posjetilo izaslanstvo europskih parlamentaraca na čelu s tadašnjim potpredsjednikom, a današnjim predsjednikom Europskog  parlamenta gospodinom Antoniom Tajanijem. U razgovoru s Antoniom stekao sam dojam kako je riječ o jednom  vrlo jednostavnom gospodinu iza kojega je bogato političko iskustvo, a isto tako i iskustvo u gospodarskom životu i radu. On je tom prigodom, unatoč svim svojim obvezama, došao u Međugorje  pomoliti se Majci Božjoj. Tom prigodom sam ga upoznao sa projektima koje je Općina Čitluk prijavila preko INTERREG programa,  a koji se financiraju iz sredstava Europske unije. Gospodin Antonio je obećao kako će pomoći  koliko bude moga da se ti projekti uspješno i realiziraju. Moram priznati kako mi je drago što je upravo Antinio Tajani izabran za Predsjednika  Europskog parlamenta i odmah sam mu i mailom čestitao,  kazao je Ivo Jerkić.

Marijan Sivrić/Večernji list

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537