„Živo kamenje iz Međugorja“ – jedinstven dar župi Međugorje

Ispis

predstavljanje knjigeKnjiga „Živo kamenje iz Međugorja“ autora prof. Huberta Thelera predstavljena je sinoć u dvorani sv. Ivana Pavla II. Autor i njegova obitelj podršku i suradnju u izdavanju knjige imali su od fra Karla Lovrića, svećeniku na službi u Međugorju i predsjednika zaklade „Fra Slavko Barbarić“ koja stipendira nadarene i siromašne studente, na čiju zamolbu je knjigu objavio Napredak iz Mostara.

Prepoznavši umjetničku vrijednost fotografija fra Karlo Lovrić je kontaktirao prof. dr. fra Andriju Nikića, predsjednika HKD Napredak, koji je, nakon što je pročitao rukopis, krenuo u realizaciju projekta.

Obraćajući se okupljenima fra Karlo Lovrić prisjetio se pokojnog fra Slavka Barbarića. Fra Karlo je sinoćnje predstavljanje knjige želio povezati s fondom za nadarene i siromašne studente koji je prije 23 godine pokrenuo fra Slavko Barbarić pa je pročitao svoju pjesmu posvećenu fra Slavku Barbariću i njegovim velikim zaslugama vezanim za zakladu kojoj je fra Karlo u ovom trenutku predsjednik.

Knjiga „Živo kamenje iz Međugorja“, sukladno želji autora, nosi naslov na hrvatskom jeziku, a priređena i na talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom i španjolskom jeziku kako bi na taj način bila dostupna mnogima. Posjetitelji sinoćnjeg predstavljanja mogli su je kupiti i na taj način podržati rad već spomenute zaklade koja brine o nadarenim i siromašnim studentima.

- Obitelj Huberta Thelera večeras je nas okupila oko sebe, oko svoje knjige. Listajući i čitajući ovu jedinstvenu knjigu sve više se uvjeravam da je prof. Hubert upoznao dušu hercegovačkog kamena. To me je ugodno iznenadilo i oduševilo, i ne samo mene – kazao je prof. dr. fra Andrija Nikić.

Prof. Hubert Theler i njegova obitelj već dugi niz godina hodočaste u Međugorje. S krunicom u ruci redovito je odlazio na Podbrdo i Križevac. Na stazama po kojima je hodio počeo je opažati nešto sasvim neobično. Njegovo je vješto umjetničko oko na kamenju izglačanom bosim stopalima milijuna hodočasnika primijetilo obrise ljudskih lica. Budući da kao stručni fotograf i pisac sa sobom uvijek nosi fotoaparat i bilježnicu, osjetio je potrebu ovjekovječiti ova lica u kamenu. Hubert je to strpljivo i predano činio više od dvanaest godina, a plod ovakvog rada i iznimne ljubavi jednoga umjetnika prema Gospi je jedinstvena knjiga u kojoj je, popraćena Gospinim porukama, prikazana duhovna strana kamenja. Kamenje je to koje je godinama svjedočilo molitvama milijuna hodočasnika a kamen u životu svih Hercegovaca zauzima posebno mjesto i ne uzimajući u obzir ovu dimenziju.

- Za Hercegovce kamen je bio stol i krov, zid i pod, život i smrt, znak i znamen. Kamen je bio i još je trajna inspiracija pjesnika, književnika, slikara, kipara, ali i ljubitelja prirode koji će u njemu još dugo otkrivati vječite neistražene zagonetka. S kamenom smo srasli, neki se i okamenili. Upoznajmo njegovu dušu, ali i sigurnost – poručio je okupljenima prof. dr. fra Andrija Nikić i parafrazirao stihove poznatog pjesnika Antuna Branka Šimića, pjesnika koji je najbolje spoznao dušu hercegovačkog kamena, i upravio ih obitelji Theler.

Hodočasteći u Međugorje Hubert je na škrtoj zemlji primjećivao posebno kamenje, no isprva nije mogao odgonetnuti o čemu se točno radi.

- Prvi puta dok sam se penjao na Brdo ukazanja i uz Križevac vidio sam ta kamena lica i nisam si mogao nikako zamisliti da drugi to ne vide. Onda sam svojoj djeci i ženi govorio: „Pogledajte, vidite ta lica. Vidite kako nas gledaju.“ Oni bi se samo okrenuli i otišli dalje. Vidio sam da se ta lica vide samo iz pojedinih perspektiva, zato sam ih počeo fotografirati. Ta lica dolaze i nestaju sa različitim svijetlom, čak i u različita godišnja doba. Dolaze i nestaju. Tako sam godinama pravio slike o licima u kamenju. Znao sam da je to nešto važno, ali nisam znao zašto je važno i što je to. Tada je došla rečenica fra Joze Zovke o duhovnoj transformaciji i tu sam dobio spoznaju toga – objasnio je prof. Hubert Theler.

Također, Theler je pojasnio da je za nastajanje knjige posebno zaslužna Gospina poruka od 25. siječnja 2013. koja glasi: „Neka vam molitva bude jaka kao živi kamen, sve dok  svojim životima ne postanete svjedoci.“.

Dio Hubertovih fotografija, koje govore same za sebe, okupljeni na predstavljanju imali su priliku vidjeti u prikazu koji su izvedbom različitih glazbenih kompozicija pratili Hubertova kćerka i sin, a na kraju programa Hubertova supruga, operna pjevačica Barbara otpjevala je Ave Maria.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537