FOTO: Obilježena prva obljetnica smrti Frane Primorca Umjetnika

Ispis

frano primorac Obitelj i prijatelji pokojnog Frane Primorca odali su jučer, na prvu godišnjicu smrti prvog akademskog slikara iz Brotnja, počast Umjetniku koji je neumorno stvarao i gdje god je dolazio donosio vedrinu za sadašnjost i nadu za budućnost.

U čitlučkoj župnoj crkvi Krista Kralja za pokojnog Franu Primorca služena je misa zadušnica, nakon čega je u Galeriji Klub Matice hrvatske Čitluk otvorena izložba devetnaest Franinih odabranih radova.

Frano je kao dugogodišnji tajnik OMH u Čitluku doživljavao uvažavanje i poštovanje, kao istaknuti javni djelatnik, a napose u likovnom životu uživao je ogromno povjerenje u pokretanju i organiziranju brojnih humanitarnih izložbi. Sve je to prolazio noseći vedrinu za sadašnjost i nadu za budućnost, ne uzmičući pred preprekama koje su stajale na putu života hrvatskog čovjeka, rasta hrvatske kulture i procvata hrvatske slobode. Sve je svoje raskošne talente stavio u službu svog hrvatskog naroda i milog nam Brotnja, Hercegovine. Bio je i ostao velika duša, sa nezaboravnim osmjehom s ljubavlju i marom pronoseći dobri duh, gotovo božanske naravi – kazao je na početku programa u galeriji prof. Andrija Stojić i dodao da je pokojni Frano bio omiljen među svojim narodom.

Pokojni Frano bio je redoviti sudionik brojnih likovnih kolonija. Iza njega su brojne samostalne izložbe i više od 300 skupnih izložbi, a Primorac je bio poznat i kao organizator i pokretač brojnih humanitarnih izložbi za koje je nesebično darovao nekoliko stotina svojih umjetničkih djela. Uz dubok trag u kulturnom životu Hercegovine, Frano je bio i istaknuti sportski i javni djelatnik zašto je Općina Čitluk pokojnom Frani posthumno dodijelila nagradu za životno djelo. U svom umjetničkom stvaralaštvu Frano se okušao u mnogim temama i tehnikama. U kompleksnom Umjetnikovom opusu tako se mogu pronaći pejzaži, portreti, motivi sakralne tematike, ali, osvrćući se na mnoštvo radova koje je pregledala, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Maja Gagro ocijenila je da akt kao tema u umjetničkom stvaralaštvu Frane Primorca Umjetnika zauzima posebno mjesto.

U suradnji s Andrijom Stojićem i Josipom Primorcem, bratom pokojnog Frane, Maja je odabrala 19 radova za jučerašnju izložbu pod nazivom „Akt“, o kojoj je, između ostalog, kazala:

- Kada sam pregledavala Franine radove, prve godine njegovog stvaralaštva - same Akademije, predstavljali su radovi koji su prvenstveno bili posvećeni ovoj temi, temi akta kojeg je on proučavao od najsitnijih detalja pa pomalo prelazeći u nekakve apstraktnije oblike. Od najranijih godina njegovog studija do onih posljednjih dana života, on se posvetio ovoj temi. Naravno da se bavio i ostalim temama jer je bio jedan od umjetnika koji se nisu opredijelili samo za jedna medij - slikarski, samo jednu tehniku, dakle ni za samo jednu temu. On se tražio i u pejzažima, i u portretima, i u aktovima, i u sakralnim temama, i naravno njegov opus jest golem, ali upravo ovo što je večeras predstavljeno ima jednu vrlo jaku simboliku, a to je njegov početak i njegov kraj umjetničkog stvaralaštva. Od samog početka aktovi imaju vodeću ulogu i kroz cijeli njegov stvaralački opus zapravo oni nekako prevladavaju.

Zahvaljujući vedrini duha kojom je zračio pokojni Frano za života je stekao brojne prijatelje. Jednom od njih, Zlatku Prusini, sinoć je pripala čast da  otvori postavljenu izložbu, a prije nego što je izložbu proglasio otvorenom Prusina je biranim riječima govorio o Franinim ljudskim osobinama kojima je akademski slikar obogatio našu suvremenost.

Predstavljena knjiga „Boje vrimena“

Prigodni program u povodu prve obljetnici smrti Frane Primorca Umjetnika glazbeno je obogatila ženska klapa „Bura“ iz župe Gradina. Cjelokupni program održan je u sklopu tradicionalne manifestacije „Božić s Maticom u Brotnju“ u sklopu koje je sinoć čitlučkoj publici predstavljena i knjiga „Boje vrimena“ autora Slave Antina Bage.

Baginu knjigu u Hotelu Brotnjo predstavili su sam autor, književnik Ljubo Krmek i prof. Anrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk.

- Slavo Antin Bago nam je podastro misli o zemlji, narodu, domovini, ratu, miru, slobodi, istini i pravdi. U korijenu svih ovih misli je Hrvatska, naša domovina. Stoga bih ih skupa nazvao „domovinske misli”… Bagine misli su tople, osjećajne, domoljubne, bogoljubne, obiteljske, vrijedne i o njima ne treba puno dvojiti i filozofirati. One su izrečene jednostavnim pučkim jezikom, hrvatskim ikavskim govorom posuškog kraja – kazao je o knjizi „Boje vrimene“ književnik Ljubo Krmek i dodao da je Bago kroz svoju zbirku aforizama znalački provukao misli poznatih ljudi kao i narodne poslovice koje je sakupio i zapisao u svom kraju.

Premda je već neko vrijeme u mirovini Slavo Antin Bago ne miruje već sprema nove knjige koje čekaju svoje objavljivanje. Hoće li njihov nakladnik kao u slučaju sinoć predstavljane knjige biti Ogranak Matice hrvatske Čitluk ili netko drugi manje je važno od činjenice da ove knjige ugledaju svjetlo dana jer se brzo zaboravi ono što nije zapisano.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537