Obilježena 450. obljetnice Sigetske bitke i "Godina Nikole Šubića Zrinskoga"

Ispis

kulturaNizom prigodnih kulturnih programa obilježene su 25. obljetnice obnoviteljskog rada Ogranaka Matice hrvatske u Čitluku i Posušju. Kroz cjelogodišnju dobru suradnju, zadnji kulturni događaj zbio se  gradskoj  knjižnici fra Petar Bakula u četvrtak, 8. prosinca uz suradnju Gradske knjižnica, Ogranaka Matice hrvatske u  Posušju i  Čitluku s Vijećem mladih općine Posušje organizirali su prigodno predavanje uz glazbeno-scenski program  u povodu  obilježavanja Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog i njegovih hrabrih vitezova.


Na početku programa nazočne je pozdravio ravnatelj Gradske knjižnice Ljubo Kovač, koji je ukratko podsjetio na plodnu suradnju Matičinih ogranaka i Vijeća mladih s Gradskom knjižnicom te najavio nove aktivnosti.

Potom je o povijesnom kontekstu ovoga  događaja govorio potpredsjednik Vijeća mladih općine Posušje Jozo Kolobarić.

O važnosti Sigetske bitke za sudbinu europske kršćanske civilizacije u naletu turskih osvajanja i širenja islamske kulture govorio je potpredsjednik posuškog ogranka  prof. Vlatko Mišetić. Još jednom je iskazana Papina izreka o Hrvatskoj kao predziđu kršćanstva (antamurale christianitatis).

U drugom dijelu izlaganja prof. Mišetić osvrnuo se na odjeke ove bitke na književnost i umjetnost, posebno je istaknuo našu najbolju operu "Nikola Šubić Zrinski" Ivana plemenitog Zajca.

Zatim je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Posušju Blago Kovač uz gusle izveo deseteračku pjesmu "Opsada Sigeta".

Nakon prigodnog programa obilježavanja obljetnice nazočnima se obratio predsjednik čitlučkog Ogranka Matice hrvatske i član Glavnog odbora Matice hrvatske  prof. Andrija Stojić  osvrtom na nedavno preminulog književnika, akademika uglednoga člana Matice hrvatske Antu Stamaća.

Poznavali smo se dugo godina, ponekad družili, posebno kad bi bio gost u Hercegovini, i na i nakon sjednica Glavnog odbora Matice hrvatske. Cijenio sam njegov književni, stručni i prevoditeljski rad. Uspijevao je sjediniti šarm pjesnika-bohema i strogost znanstvenika. Matici hrvatskoj nesebično je poklonio velik dio svoje darovitosti i svoje goleme radne energije, kao autor vrijednih i zapaženih knjiga, kao urednik važnih edicija, kao visoki dužnosnik u  krovnoj ustanovi hrvatskog naroda.“ -  između ostalog rekao je prof Stojić.

Ljubo Kovač
 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537