Općina Čitluk i Općina Žabljak pripremaju projekt prekogranične suradnje

Ispis

stećci Općina Čitluk i Općina Žabljak iz Crne Gore pripremaju zajednički projekt prekogranične suradnje „Održivi turizam poboljšan kroz aktivnosti zajednica za kulturnu baštinu prekograničnog područja Općine Žabljak i Općine Čitluk“. Dvjema općinama u pripremi ovog projekta na raspolaganje se stavila GTF – Inicijativa za održivi rast, pa je stoga jučer u Uredu načelnika Općine Čitluk održan sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Općine Čitluk, GTF – Inicijative za održivi rast, Udruge Stećak i Razvojne agencije „NERA“ iz Nema. Na spomenutom sastanku načelnik općine Čitluk Marin Radišić potpisao je deklaraciju vodećeg aplikanta kojom je Općina Čitluk prihvatila ulogu nositelja projekta prekogranične suradnje.

Projekt prekogranične suradnje između općina Čitluk i Žabljak ima za cilj promociju stećaka u kulturno-turističke svrhe i njihovo uzdizanje na nivo turističkog brenda u sklopu cjelokupne ponude općina Čitluk i Žabljak, te će biti apliciran u IPA Program prekogranične suradnje BiH i Crne Gore financiran iz europskih fondova.

Općina Čitluk će sa svojim jedinstvenim PADOR brojem biti nositelj cjelokupnog projekta koji će biti apliciran kroz sustav za prijavu projekata PADOR. Status nositelja projekta znači da bi Općini Čitluk u slučaju prihvaćanja projekta pripao veći iznos odobrenih sredstava.

- Iznos koji bi Općina Čitluk mogla dobiti za ovu svrhu je do 250.000 eura. Novac dobiven iz europskih fondova za ovaj projekt mogao bi se koristiti isključivo u svrhu zaštite stećaka, njihovu turističku promidžbu, što bi u konačnici uvelike doprinijelo popularizaciji općine Čitluk na čijem se području nalazi oko 600 stećaka – kazao nam je nakon održanog sastanka Slaven Markota, djelatnik Općine Čitluk koji aktivno sudjeluje u pripremi nekoliko projekata prekogranične suradnje.

Markota nam je također kazao kako su stećci u crnogorskoj općini Žabljak od srpnja ove godine uvršteni na UNESCO listu svjetske baštine, ali i da je turistima koji posjećuju općinu Čitluk uglavnom nepoznato da na području naše općine postoji veliki broj srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika i posebice istaknuo stećke na lokalitetu Bakri (Veliki Ograđenik) i stećak na groblju Mainovac (Vionica) koji je uvršten na popis nacionalnih spomenika BiH.

- Danas smo posjetili općinu Čitluk kako bismo razgovarali o suradnju u okviru europskog projekta sa nadležnim u Općini Čitluk o razvoju lokacija stećaka kao budućeg turističkog potencijala i jako smo zadovoljni sa prijemom koji smo imali.  Ljudi s kojima smo razgovarali jako dobro razumiju ovo pitanje i uistinu dijelimo istu viziju da treba zaštiti, promovirati i bolje koristiti to blago koje općina Čitluk posjeduje – kazala nam je Mary Ann Rukavina Cipetić, direktorica udruge GTF sa sjedištem u Zagrebu.

Nakon održanog sastanka na kojemu je uspostavljena suradnja slijedi aplikacija koncept note projekta. Koncept nota projekta bit će detaljno dogovoren u sljedećih desetak dana, na što su sudionici projekta obvezani i rokom, a nakon prihvaćanja koncepta nota slijedi otvaranje pune natječajne procedure koja je u slučaju projekata prekogranične suradnje koji su financirani iz europskih fondova propisana strogim pravilima.

Jučerašnjem sastanku nazočio je Damir Glavinić iz Razvojne agencije NERA iz općine Neum koja je izrazila želju sudjelovati zajedno s općinom Čitluk na budućim europskim projektima, a Općina Čitluk i Općina Neum u ovom trenutku imaju jedan zajednički INTERREG projekt koji su aplicirale sa Lučkom upravom Ploče.

stećci stećci

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537