Ministar Grubeša i načelnik Radišić: Nacionalna struktura pri izboru sudaca mora se poštovati!

Ispis

sastanakMinistar pravde BiH Josip Grubeša susreo se danas s načelnikom općine Čitluk Marinom Radišićem kako bi razgovarali o pritužbi općine Čitluk na nacionalni sastav sudaca u Općinskom sudu Čitluk koje je imenovalo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH. Tom prilikom ministar Grubeša je izrazio nezadovoljstvo nepostojanjem mehanizma koji bi bili na raspolaganju državnom ministru pravde da se ovakve odluke, koje imaju izravan utjecaj na vladavinu prava i demokratičnost Bosne i Hercegovine, barem ispitaju.

S tim u vezi ministar je istaknuo kako je i na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održanoj u utorak bilo razgovora o ovoj temi gdje je od njega zatraženo da pribavi statističke podatke od VSTV-a o nacionalnoj zastupljenosti u pravosuđu Hercegovačko-neretvanske županije, a s kojima je ministar Grubeša upoznao izaslanike.

Ti podaci su doveli do zabune javnosti jer su već postojali različiti podaci od onih koje je dostavilo VSTV,  što prema riječima ministra samo povećava njegovu zabrinutost za rad i funkcioniranje pravosuđa.

Podaci s kojima ga je upoznao načelnik Radišić govore da je VSTV imenovalo u Općinski sud Čitluk četiri sutkinje prema  sljedećoj  nacionalnoj  strukturi: jedna Hrvatica, jedna Srpkinja i dvije Bošnjakinje, što je u suprotnosti omjeru iz Popisa pučanstva Općine Čitluk iz 1991. godine.

Poznata je činjenica kako je prema posljednjem Popisu pučanstva iz  2013. godine na teritoriju općine Čitluk živi 18 400 stanovnika. Nacionalna struktura  je sljedeća: Hrvati 17 900, Bošnjaci 29, te Srbi 15 stanovnika. Također je poznato da je sukladno Popisu  iz 1991. godine nacionalna struktura pučanstva općine Čitluk bila približno jednaka.

Neki to ne žele vidjeti, ali nacionalna zastupljenost se mora poštovati, istaknuo je ministar i naglasio kako se ovime ne narušava profesionalnost u pravosuđu, jer zahtjev za nacionalnom zastupljenosti nije i zahtjev da se izabere bilo tko samo po pripadnosti, nego da se stručnjaci biraju iz reda onog naroda koji čini većinu na određenom području prema važećem Ustavu i zakonu.

Na sastanku su razgovarali o modalitetima nadilaženja ovog, ali i sličnih problema u budućnosti, pa je ministar rekao da je jednostavan odgovor, reforma pravosuđa.

"O ovoj temi se nije dugo razgovaralo, pa smo napokon sjeli za stol i sada možemo reći kako smo približili stajališta, ali sve to vrijeme, sadašnje stanje koje malo kome odgovara i dalje vrijedi. Ono nekomu mora odgovarati, ali ne bih upirao prstom jer to nikomu neće donijeti satisfakciju." rekao je ministar.
Ministar je na kraju sastanka dao svu svoju potporu načelniku i općini, a sastanak su zaključili konstatacijom kako je BiH država sačinjena od tri naroda i onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda i to se mora poštovati.

"U sve institucije u ovoj državi dok je ovakvo ustrojstvo, mora se poštivati nacionalna struktura, zbog povjerenja građana u institucije. Možda ovo nekom strancu zvuči suludo, ali je to tako. Kada čovjek koji je rođen u ovoj državi, i koji je proživio sve ono o čemu BiH svjedoči nema povjerenje u institucije koje su jednonacionalne, posebice ako se radi o pripadnicima drugog naroda, i to se mora prihvatiti", zajednički su zaključili sudionici današnjeg sastanka.

Načelnik Radišić je ponovio svoj raniji stav kako od VSTV-a traži preispitivanje i poništenje postojeće odluke, te donošenje nove u skladu s Ustavom i zakonom poštujući nacionalnu strukturu u općini Čitluk koja je nakon popisa 2013. slična strukturi iz 1991. godine.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537