Konstituiran novi saziv Općinskog vijeća Čitluk

Ispis

vijećeKonstituirajuća sjednica novog saziva Općinskog vijeća Čitluk održana je danas u Maloj dvorani Kulturno-informativnog centra. Verifikacijom mandata novoizabranih vijećnika i polaganjem svečane prisege, te izborom predsjednika i zamjenika predsjednika, konstituiran je novi saziv Općinskog vijeća Čitluk.

Današnjom sjednicom je, sukladno odredbama općinskog Statuta i Poslovnika o radu Općinskog vijeća Čitluk, predsjedavao gospodin Drago Vasilj kao najstariji vijećnik u novom sazivu. A nakon što je tajnik Vijeća Ivo Bevanda prezentirao izvješće Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine o ovjeri mandata osobama koje su dobile vijećnički mandat, novi vijećnici Općinskog vijeća Čitluk su položili svečanu prisegu da će u četverogodišnjem mandatu djelovati časno i odgovorno. Od ukupno 25 vijećnika, njih 24 položilo je svečanu prisegu. Zbog smrtnog slučaj u obitelji, današnjoj sjednici nije nazoči Tomislav Filipović.

Sukladno rezultatima lokalnih izbora, u novi saziv Općinskog vijeća koje broji 25 vijećnika, ušlo je 15 vijećnika HDZ-a BiH, 6 vijećnika Hrvatskog saveza HKUD – Hrast, 3 vijećnika HDZ 1990. te neovisni kandidat Jure Džida. Za načelnika općine Čitluk izabran je gospodin Marin Radišić.

Predrag Smoljan izabran za predsjednika OV Čitluk

Izboru predsjednika i zamjenika predsjednika prethodili su izbor članova Odbora za izbor i imenovanja Općinskog vijeća Čitluk. Za predsjednicu spomenutog Odbora izabrana je Vlatka Martinović, dok su za članove izabrani: Tihomir Prusina, Ilija Šego, Jozo Zovko i Saša Grgić. Također, uz Odbor za izbor i imenovanja izabrani su i članovi Povjerenstva za utvrđivanje rezultata glasovanja.

U Povjerenstvo za utvrđivanje rezultata glasovanja izabrani su: Josipa Martinčić, Mario Milićević i Pero Selak, a nakon, sukladno propisima provedenog tajnog glasovanja, Povjerenstvo je konstatiralo da su glasovanju za izbor predsjednika pristupila 24 vijećnika te da je prijedlog Odbora za izbor i imenovanja da se za predsjednika Općinskog vijeća Čitluk izabere gospodin Predrag Smoljan usvojen sa 23 glasa “za” i 1 “suzdržan” glas, što je bio prijedlog HDZ BiH.

Izboru zamjenika predsjednika Općinskog vijeća Čitluk također su pristupila 24 vijećnika, koji su birali između prijedloga HDZ BiH i prijedloga vijećnika Darke Primorca. HDZ BiH za zamjenicu predsjednika predložio je vijećnicu Marinu Zubac, a vijećnik Darko Primorac predložio je za zamjenika predsjednika vijećnika Juru Džidu. Petnaest vijećnika podržalo je svojim glasom prijedlog da se za zamjenika predsjednika izabere gospođa Marina Zubac, dok je 9 vijećnika svoj glas dalo za prijedlog da gospodin Jure Džida bude izabran za zamjenika predsjednika.

- Kao što je i obećavano u predizbornoj kampanji, mi moramo biti dobra potpora novoizabranom načelniku općine Čitluk gospodinu Marinu Radišiću. Ni u kom slučaju ne smijemo biti kočnica u radu izvršne vlasti, odnosno radu načelnika općine Čitluk. Sve ono što je potrebno da donese Općinsko vijeće, bilo kakav akt, bilo kakvu odluku i zaključak, mi ćemo intenzivno i brzo raditi kako bi donijeli sve potrebne odluke. Tu je dosta stvari pošto je ovo  izborna godina, znači mi smo već u razdoblju kada treba pripremati, odnosno već je trebalo započeti pripremati proračun općine Čitluk za 2017. godinu, i planove rada Općinskog vijeća za 2017. godinu. U sljedećih 20-ak dana, najviše jedan mjesec, moramo intenzivno raditi na tome - izjavio je u izjavi za novinare predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan.

Tijekom svog govora nakon izbora za predsjednika OV Čitluk gospodin Smoljan je kazao kako se nada da će imati dobru suradnju s predstavnicima drugih stranaka, što je ponovio i u izjavi za novinare.

- Vidite, mi imamo 15 od 25 vijećnika OV Čitluk. To je jedna komotna većina, jer za donošenje odluka nama je potrebno 13 glasova, ali ja ne bi želio da se prilikom donošenja odluka, posebno donošenju važnih odluka za Općinu Čitluk, odluke donose preglasavanjem. Volio bih da te odluke donesemo sa što više glasova i nastojat ćemo da tako i bude. Prihvaćat ćemo sve primjedbe i sugestije prilikom donošenja odluka, i ovdje mogu kazati: Ako budu opravdane primjedbe i sugestije, bez obzira dolaze li iz naše stranke ili oporbe, mi ćemo ih prihvatiti – zaključio je predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan.

Vijećnicima koji svečanom prisegom potvrdili mandat osvojen na lokalnim izborima na uspjehu je čestitao načelnik općine Marin Radišić.

- Drago mi je da je konstituirajuća sjednica OV Čitluk održana u zakonskom roku. Čestitam vijećnicima, predsjedniku Vijeća i zamjenici predsjednika. U budućem radu očekujem uspješnu suradnju sa Općinskim vijećem na dobrobit cijeloga Brotnja - izjavio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Novi saziv Općinskog vijeća općine Čitluk, u kojem će HDZ BiH imati natpolovičnu većinu, čine sljedeći vijećnici: Predrag Smoljan, predsjednik, Marina Zubac, zamjenica predsjednika, Tihomir Prusina, Ilija Šego, Josip Grbavac, Vlatka Martinović, Josipa Martinčić, Tomislav Glamuzina, Boško Pehar, Mario Milićević, Tomislav Filipović, Danijel Ćavar, Miro Pehar, Jakov Stojić, Dijana Buntić (HDZ BiH), Saša Grgić, Luca Bajkuša, Pero Selak, Josip Sivrić, Darko Primorac, Dinko Planinić (Hrvatski savez HKUD-Hrast), Jozo Zovko, Drago Vasilj, Dragan Kozina (HDZ 1990.) i neovisni kandidat Jure Džida.

vijeće vijeće vijeće vijeće

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537