Obilježen šesti Dan branitelja općine Čitluk

Ispis

dan branitelja Jučer je u Čitluku na svečan način obilježen šesti Dan branitelja općine Čitluk. Proslava obljetnice osnivanja prvih obrambenih postrojbi na području naše općine dan je kada se s posebnom zahvalnošću žitelji Brotnja prisjećaju poginulih branitelja, a proslava je započela polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i skrušenom molitvom kod Spomen križa u Čitluku.

Počast svim poginulim braniteljima, na poseban način 38 branitelja poginulih u Domovinskom ratu, polaganjem vijenaca odali su predstavnici Općine Čitluk, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici, kolege suborci, predstavnici Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ, predstavnici Oružanih snaga BiH i predstavnici IV gardijske brigade HV-a.

Molitvu kod Spomen križa predvodio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja – Čitluk, koji je također predvodio sv. Misu nakon koje je uslijedio svečani mimohod do hotele Brotnjo, gdje je održana svečana akademija.

Svečana akademija započela je Lijepom našom, nakon čijeg intoniranja je prikazan  slikopis posvećen poginulim braniteljima, a nakon ovakvog prisjećanja na poginule vitezove održana je i minuta šutnje za sve poginule branitelje.
Bili su ovo posebno emotivni trenutci za sve prisutne, a emocije kod svih prisutnih pobudilo je i okupljanje stjegova pod kojim su se borili branitelji Brotnja. Stjegove pod kojim su se borili branitelji Brotnja od crkve Krista Kralja do Hotela Brotnjo nosila su djeca poginulih branitelja i članovi broćanskih sportskih klubova.

- Broćanski branitelji su dostojno branili svoje hrvatske prostore, mnogi među njima nažalost su dali i svoje živote za obranu svete hrvatske grude. Njima dugujemo posebnu zahvalnost, a i oni su nas zadužili da čuvamo dragocjenu slobodu i uspomene na Domovinski rat. Danas se nažalost protiv naših hrabrih branitelja podižu razne optužnice, pretresaju se ratni putovi pojedinih pripadnika HVO-a i traže se bilo kakve mogućnosti da se ocrni naš obrambeni rat – rekao je načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić.

Načelnik Jerkić također je napomenuo da mlađi naraštaji moraju imati priliku doznati pravu istinu o događanjima iz vrijemena rata, te je uputio pozdrav Haškim uznicima koji 13 godina nepravedno čekaju oslobađajuće presude, a na poseban način Bruni Stojiću i Valentinu Ćoriću. Također, načelnik Jerkić je naglasio potrebu zajedništva, što je preduvjet za bolje sutra.

Proslavi šestog Dana branitelja općine Čitluk nazočio uz članove obitelji poginulih, njihovi suborci i brojni uglednici među kojima je bio i ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ Oliver Soldo. Ministar Soldo na proslavi je, obraćajući se okupljenima, između ostalog rekao:

- Kao sinovi hrvatskog naroda u postrojbama HVO prošli ste mnoge bojišnice da branite hrvatski puk. Zahvaljujem vam jer ste bili dostojni svojih predaka. Očuvali ste svoja stoljetna ognjišta, ostvarili povijesni san Hrvata. Ali naša povijest nas opominje jer časno izvojevane pobjede u ratu uvijek okrenu protiv nas u miru. Sude nam, naš sveti rat za obranu domova kriminaliziraju, uskraćuju nam prava. I sve to nije najgore jer, sjetimo se naših izdaja: Alijanse, Platforme, i uvijek strepimo tko će slijedeći izdati. Stoga, branitelji, glave gore, moramo biti složni, ostati jedinstveni. Ta i naše djedove i očeve su progonili. Ali svetu ideju o hrvatskoj slobodi nisu zatrli. Ona živi u svakom od nas. Na našim institucijama je odgovornost i obveza da štite dignitet Domovinskog rata, da skrbe o obiteljima poginulih branitelja, o našim stradalnicima i razvojačenim braniteljima, da štite naš jezik i kultnu baštinu. To je obveza svih nas, bez obzira gdje radili, koju dužnost obnašali. Nema brzih i lakih rješenja kakve nam pojedinci nude, već samo naša odgovornost, ustrajan i mukotrpan rad mogu nas očuvati i izgraditi. Zato upamtimo: Domovinski rat i HVO su zasigurno najveće postignuće naše novije povijesti. Čuvajmo ih.

Nakon pozdravnih i uvodnih govora, u svom izlaganju početaka obrane Brotnja u Domovinskom ratu do Lipanjskih zora prisjetio se tadašnji zapovjednik protuzračne obrane u Čitluk pukovnik Zdenko Božić. Božić je u svom predavanju iznio niz zanimljivih podataka o naoružavanju obrambenih postrojbi i drugim sličnim tema, a Organizacijski odbor Dana branitelja općine Čitluk ove se godine odlučio za ovu vrstu predavanja i dao prednost domaćim zapovjednicima, što bi se trebalo nastaviti i na sljedećim proslavama.

Kao i ranijih godina Organizacijski odbor je i ove godine u proslavu Dana branitelja uključio učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici su pisali literarne radove, a povjerenstvo je izabralo najbolje.

Lani Vego, učenici IV razreda OŠ fra Didaka Buntića i Jeleni Vasilj, učenici IV razreda Gimnazije SŠ dr. fra Slavka Barbarića, kao dvjema učenicama čiji su radovi ocijenjeni najboljim, prigodne darove uručila je Lidija Šarac, predsjednica Udruge poginulih branitelja općine Čitluk.

Na jučerašnjoj svečanosti, zahvalnicu i prigodne darove Zdenku Božiću uručili su pripadnici IV gardijske brigade HV-a, a na svečanosti književnica Anita Martinac pročitala je svoje pjesme odabrane za ovu prigodu.

branitelji branitelji branitelji branitelji

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537