Dodijeljeni certifikati polaznicima obuke za djelatnike u turizmu

Ispis

rosabelOko 300 kandidata prošlo je obuku za djelatnike u turizmu i ugostiteljstvu koja je provedena u sklopu projekta „Aktivna kvalifikacija u oblasti turizma“  u nekoliko gradova u BiH među kojima je bilo i Međugorje. Ovim povodom nezaposlenim osobama koje su prošle obuku za zanimanja pomoćnog kuhara, konobara, spremačice i recepcionera u hotelima u kojima su prošli obuku dodijeljeni su certifikati pa tako i u pansionu Rosabel obitelji Ostojić.

Aktivna kvalifikacija u turizmu započela je prije dvije godine obukom više od 20 trenera iz različitih hotela iz cijele BiH koji su nakon obuke bili treneri nezaposlenima u njihovoj dvotjednoj ili trotjednoj obuci, ovisno o zanimanju.

- Obuku smo radili u četiri modula: čišćenje hotelskih soba, posluživanje hrane i pića, pomoć u kuhinji i rad na recepciji, dakle sve što se tiče ugostiteljstva i hoteljerstva. Imali smo oko 300 kandidata, najviše ovdje u Međugorju, koje je po mom osobnom mišljenju i najnaprednije mjesto što se tiče turizma u BiH. Ovdje se mnogo radi na unaprjeđenju turizma, puno je novih hotela i novih restorana, tako da će ovdje trebati i najviše osoblja. Izvršili smo certifikaciju   vještina koje se upotrebljavaju i koje su potrebne da bi netko efikasno obavio rad. S naše strane, Papilot zavod iz Ljubljane i BEST institut iz Beča, obavili smo certifikaciju vještina. Mi nismo škola kao takva, dakle nismo ugostiteljska škola, nego certificiramo već postojeće vještine koje osobe imaju – izjavio je Tom Zajšek iz Zavoda Papilot iz Ljubljane u pansionu Rosabel nakon dodjele certifikata.

Svi kandidati praćeni su tijekom obuke, nakon čega su polagali teorijski i psihološki test, a nakon uspješno obavljene obuke kandidati su dobili certifikate koji bi im trebali olakšati dobivanje posla. Naime, svaki kandidat dobio je certifikat na kojemu je njegova slika, osobni podaci, kompetencije, rezultati teorijskog i psihološkog testa  i ono što je jako važno kod putem kojeg će poslodavci mnogo lakše naći budućeg zaposlenika.

- Cilj je poboljšanje vještina u lokalnoj regiji. Ovaj certifikat vrijedi ne samo u cijeloj EU, nego i u cijelom svijetu jer se radi o certifikatu koji certificira već postojeće vještine. Cijeli projekt je financiran od strane Austrijske razvojne agencija (ADA) i Federalni zavod za zapošljavanje tako da vrijedi u Europi i cijelom svijetu. Nadamo se da će najviše vrijediti u ovoj regiji jer naša ideja je da ljudi ostaju ovdje i da budu što kvalitetnija i što je više moguće obučenija radna snaga, ali ako netko to želi ovaj certifikat će mu svakako olakšati pronalazak posla i u inozemstvu – kazao nam je Tom Zajšek.

rosabel rosabel

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537