Sport i rekreacija

Ispis
stadion

Sport je u Brotnju oduvijek imao svoje mjesto, posebno od osnutka općine Čitluk 1955. godine. Međutim sportska kultura bila je prisutna i prije i ljudi su se ovome kraju od davnih dana bavili sportom. U prvoj polovici 20. stoljeća razvijena je bila atletika kojom se bavio velik broj Brotnjaka. Kada govorimo o “kraljici sportova”, jedno ime ostaje zapisano zlatnim slovima u analima broćanske atletike. Riječ je o Mati Petrušiću, nekadašnjem reprezentativcu bivše Jugoslavije, koji je bio jedan od najvećih sportskih vizionara Brotnja. Najznačajniji uspjeh mu je prvo mjestu na Balkanijadi 1935. godine u disciplinama bacanje koplja i diska.

Iste godine kada je i osnovana općina Čitluk, 1955. osnovan je Nogometni klub Brotnjo. Sedamdesetih godina razvija se košarka i karate , koji su danas u Brotnju uz nogomet i atletiku najpopularniji i najuspješniji sportovi. Početkom 80-ih godina 20. stoljeća u općini Čitluk značajan sportski rezultat postigli su i kuglaši koji su u sezoni 1981./82. osvojili naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

Broćanski sport svoj vrhunac je doživio 90-ih godina prošloga stoljeća, u vrijeme kada je Čitluk bio jedno od glavnih košarkaških središta države.

Nakon rata, obnovljen je rad HKK „Brotnja“ i u godinama koje su slijedile, košarkaši „Brotnja“ nekoliko su puta osvajali naslov prvaka tadašnje Herceg-Bosne, te ostvarili značajne rezultate u Kupu Radivoja Koraća.

U vrijeme najvećih uspjeha, Brotnjo je dobilo nadimak “hercegovačka Cibona”. Godine 1994. u Čitluku je osnovan i ŽHKK “Brotnjo 94” čijim formiranjem je populariziran ženski sport i to je ujedno bio prvi ženski sportski kolektiv u Brotnju.

Tamo gdje su košarkaši započeli, nogometaši su nastavili. U sezoni 1999./2000. Čitlučani su osvojili naslov prvaka Bosne i Hercegovine te ušli u povijest bh. nogometa kao prvi osvajači naslova nakon rata. Nogomet je u tim godinama bio na vrhuncu što je potvrđeno i sudjelovanjem u pretkolu najjačeg europskog natjecanja, Lige prvaka.

Uz košarku i nogomet, karate je sport koji u Brotnju ima dugu i plodnu tradiciju. Klub nastao 70-ih godina prošloga stoljeća može se pohvaliti s velikim brojem osvojenih europskih i svjetskih medalja svojih članova. Karate klub „Hercegovina“ jedan je od najjačih karate kolektiva u zemlji i klub čiji su članovi bili standardni reprezentativci nekadašnje Jugoslavije a danas reprezentativci Hrvatske i nakon završetka Daytona i Bosne i Hercegovine. Kada govorimo o imenima treba istaknuti braću Danijela i Marija Vučića, Gorana Božića, Matu Odaka, Marka Miloša i Peru Vučića, kao najjače izdanke čitlučke škole karatea.

Uz navedene sportove, u Sportskom savezu Brotnjo registrirano je 18 sportskih kubova od kojih svaki na svoj način promiče sportsku kulturu.

Uz momčadske uspjehe, broćanski se sport može pohvaliti i velikim brojem uspješnih sportaša koji su poniknuli upravo iz ovoga kraja. Svatko od njih svojim nastupima diljem Europe i svijeta promiču ime rodnoga kraja. Košarkaši Zoran Planinić, Bariša Krasić, tenisači Marin Čilić i Ivan Dodig, nogometaš Marko Grgić, karatisti braća Danijel i Mario Vučić, neki su od sportaša koji potječu iz Brotnja.

Današnja sportska aktivnost u Brotnju danas se odvija kroz rad 17 sportskih kolektiva.  Najpopularniji sportovi su atletika, karate i košarka a svakako veseli i sve veće zanimanje za sportove kao što su stolni tenis, rukomet i odbojka. Kada govorimo o sportu, godinu 2009. obilježili su atletičari koji su postali državni prvaci Bosne i Hercegovine za uzrast do 15 godina i osvajači Kupa u istoj kategoriji, karatisti, čiji su članovi nebrojno puta osvajali najsjajnija odličja s turnira diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te košarkašice Brotnja 94 koje su zauzele četvrto mjesto u Prvenstvu BiH i srebrnu medalju na Juniorskom prvenstvu BiH.

Posebno ističemo mladoga atletičara, Ivana Gagru, trostrukog prvaka Hrvatske i Bosne i Hercegovine, aktualnu juniorsku prvakinju Hrvatske u karateu i četvrtu juniorku Europe, Mariju Sušac, te kapetanicu Brotnja 94 i najbolju mladu košarkašicu Hrvatske, Miu Čarapina koja je dosad nastupila na 4 europska prvenstva.

Popis sportskih klubova u općini Čitluk:
- Atletski klub „Brotnjo",
- Boćarski klub „Hrvatski radiša",
- Karate klub „Hercegovina",
- Karate klub „Međugorje",
-Karate klub "Brotnjo"
Kuglački klub „Brotnjo- Čitluk",
- Kuglački klub „Međugorje Brotnjo-Čitluk",
- Košarkaški klub „Brotnjo",
- Hrvatski nogometni klub „Brotnjo - Čitluk",
- Malonogometni klub „Brotnjo",

- Nogometni klub „Međugorje", -
Odbojkaški klub „Brotnjo".

- Rukometni klub „Međugorje",
-Stolnoteniski klub „Brotnjo",

- Šahovski klub „Brotnjo,
- Teniski klub „Međugorje", - ŽHKK „Brotnjo 94",

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537